Ontdek de HOC Keuzecarrousel

HOC Opleiding & Training

 Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 – 17:00 uur.

FNV gaat de bouwplaats op voor meer veiligheid

Jul 4, 2017 | Nieuws | 0 comments

Logo HOC

 Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 - 17:00 uur.

tractoren
[yoast-breadcrumb]

FNV Bouwen & Wonen houdt op woensdag 5 juli voor de derde keer de flitsactie €˜Vecht voor je Recht€™. Ditmaal gaat de vakbond de keet in met het thema Gezondheid en Veiligheid. Hans Crombeen, bestuurder FNV Bouwen & Wonen: ‘We bezoeken 200 bouwplaatsen in het hele land en spreken 2.500 bouwvakkers. We vragen ze wat beter kan en wat ze in de komende cao geregeld willen hebben rondom veilig en gezond werken.

Crombeen verwacht veel input van de bouwvakkers. ‘Bouwvakkers zijn echte vakmensen. Zij kunnen als geen ander een situatie beoordelen en ze hebben uitgesproken ideen over hun werk en hun eigen veiligheid. Die ideen nemen wij mee naar de onderhandelingstafel. Waar nodig maken we controleerbare cao-afspraken. Dat kan de aanzet zijn voor meer veiligheid en betere naleving.’

In de eerste twee ronden van de ‘Vecht voor je recht’-flitsactie lag de focus op eerder stoppen met werken. FNV-bestuurders haalden hiervoor meer dan 10.000 handtekeningen op.

Veiligheid

Ditmaal gaat het onder andere over communicatie op de bouwplaats, werken bij vorst en hitte, steigers en het veilig aanslaan van lasten aan de kraan. FNV Bouwen & Wonen deelt zonnebrand uit, als symbool voor goede bescherming. Crombeen: ‘In deze tijd van het jaar wordt regelmatig in de hitte gewerkt. Daarbij worden de bouwvakkers lang niet altijd goed voorzien en ontzien door de werkgever. Gelukkig zijn er ook positieve verhalen te vertellen, zoals uitvoerders die goed rekening houden met de weersomstandigheden.’

In 2016 opende FNV Bouwen & Wonen het meldpunt Veiligheid in de Bouw€™, naar aanleiding van een forse toename van ernstige ongevallen in de bouw. Bouwvakkers kunnen hier anoniem misstanden melden. FNV Bouwen & Wonen beoordeelt de situatie vervolgens ter plaatse, spreekt de uitvoerder en het personeel aan en schakelt zo nodig de Inspectie SZW in.

Bron : FNV

Navigatie
Volg ons