Hijsbewijs, veilig hijsen
Hijsen
Zoeken
Heb je al een opleiding in gedachten? Of ben je specifiek opzoek naar een van onze opleidingen?
Gebruik dan onze handige zoekfunctie.
Kom je er niet helemaal uit?
Vraag advies of hulp aan een van ons team van deskundigen. Of maak gebruik van onze handige wizard. In 3 stappen jouw opleiding of training.
Vrijblijvend advies nodig van ons deskundige team? Bellen kan naar 050 40 92 663
Hijsen
In Nederland vinden veel hijsactiviteiten plaats op bijvoorbeeld bouwplaatsen, in fabrieken, in havens en op scheepswerven.
Veiligheid is daarbij van groot belang!
De overheid onderkent het belang van veilig hijsen. Zij heeft dan ook een aantal wettelijke eisen gesteld aan de hijswerkzaamheden.
Een hijskraan moet in goede staat verkeren (keuring); hijsmiddelen moeten betrouwbaar zijn (keuring) en een machinist moet zijn vak verstaan (certificaat).
De bediening van machines is geregeld in de Arbowet en het Arbobesluit. In artikel 8 van de Arbowet is het onderwerp voorlichting en onderricht omschreven. Aan de bediening van arbeidsmiddelen op de bouwplaats worden echter extra eisen gesteld.
Om een hijsbewijs te behalen is het van belang de volgende vragen te beantwoorden:
- Met welke machine worden de hijswerkzaamheden uitgevoerd: Mobiele hijskraan, autolaadkraan, grondverzetmachine, verreiker, bovenloopkraan.
- Waar worden de hijswerkzaamheden uitgevoerd: bouwplaats of eigen terrein.
Bel 050-2141225 voor het juiste advies.
Hijsbewijs op bouwplaatsen
Hijskraanmachinisten die op een bouwplaats werken met een hijskraan met een maximaal lastmoment van 10tm of meer moeten een geldig TCVT-certificaat bezitten. Worden er hijswerkzaamheden uitgevoerd op eigen terrein dan is een vakbekwaamheidsbewijs voldoende.
Werkzaamheden onder de kraan
Er is steeds meer aandacht voor het werken onder de kraan: