Veilig werken
Veiligheid
Zoeken
Heb je al een opleiding in gedachten? Of ben je specifiek opzoek naar een van onze opleidingen?
Gebruik dan onze handige zoekfunctie.
Kom je er niet helemaal uit?
Vraag advies of hulp aan een van ons team van deskundigen. Of maak gebruik van onze handige wizard. In 3 stappen jouw opleiding of training.
Vrijblijvend advies nodig van ons deskundige team? Bellen kan naar 050 40 92 663
Veiligheid
Arbeidsveiligheid, Arbeidsmiddelen, Brandveiligheid, Inrichting werkvloer, Persoonlijke beschermingsmiddelen en het voorkomen van ongevallen.
Deze zes onderwerpen worden door het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid omschreven als het gaat om veilig werken.
Veilig werken is in de praktijk vooral werken met veilige en goedgekeurde middelen. Het gebruik van machines, gereedschappen, apparaten en installaties mag geen risico’s opleveren. Voor veilig werken is veilig gedrag net zo belangrijk. Heldere voorlichting, duidelijke werkinstructies, het juiste gebruik van middelen en regelmatig onderhoud en keuring – vaak verplicht – verhogen de veiligheid. Daar zijn werkgevers en werknemers samen verantwoordelijk voor.
Een VCA-diploma laat zien dat werknemers over basiskennis beschikken op het gebied van Veiligheid, gezondheid en Milieu. Goed opgeleide bedrijfshulpverleners (BHVérs) met een BHV-diploma kunnen bij eventuele incidenten adequaat ingegrijpen om iedereen in veiligheid te brengen en schade te beperken.
Mobiele arbeidsmiddelen vragen meestal om een specifieke deskundigheid: containerafzetsystemen, op- en overslagkranen, autolaadkranen waar laad- en loswerkzaamheden mee worden uitgevoerd.
Voor het bedienen van hijskranen met een capaciteit van 10 tonmeter of meer is een wettelijk deskundigheidsbewijs nodig.