Ontdek de HOC Keuzecarrousel

HOC Opleiding & Training

 Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 - 17:00 uur.

[yoast-breadcrumb]

Blog: Niet of niet goed lezen

by | Feb 26, 2020 | Blog

Wekelijks volgen er mensen een training bij HOC die  slecht lezen. Soms geven kandidaten het voor die tijd aan, maar meestal zeggen ze niets. Dan blijkt bij het theorie-examen dat ze veel te veel fouten hebben. Als de instructeur het examen vervolgens mondeling afneemt, dan weet de cursist bijna alles! Mensen die slecht lezen onthouden vaak heel goed wat er wordt verteld, omdat ze achteraf niets na kunnen lezen.

Ik vind het jammer dat er nog steeds een taboe op ligt, cursisten hebben hierdoor vaak onnodige stress voor een training.

In de voornamelijk praktische trainingen, zoals “Veilig werken met de Heftruck” of “Veilig werken met de Hoogwerker” is het geen probleem. De instructeur kan het theorie-examen volledig mondeling afnemen.

Ook bij TCVT-examens is er een mogelijkheid om het examen mondeling af te laten nemen. TCVT-examens betreft examens voor Mobiele hijskraan, Autolaadkraan met hijsfunctie, kortweg de gespecialiseerde hijsopleidingen. Kandidaten voor een TCVT mondeling examen dienen een dyslexieverklaring te hebben van de huisarts.

Bij VCA Basisveiligheid kan een voorleesexamen afgenomen worden. Bij Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden is dit niet mogelijk.

Een voorleesexamen kan voor mensen die slecht lezen ook een probleem zijn. De VCA-examens zijn in leestaal opgesteld en mensen die niet lezen hebben de benodigde woordkennis vaak niet. Wordt een vraag voorgelezen in leestaal, met woorden die je niet begrijpt, dan is dit nog geen oplossing.

De examens worden letterlijk voorgelezen en er mag geen uitleg bij worden gegeven. De reden hiervoor is dat er in het verleden heel veel fraude is gepleegd met mondelinge examens. Waren er buitenlandse mensen die nauwelijks Nederlands spraken met een Nederlands VCA-diploma!

Om mensen met leesproblemen toch te helpen heb ik een remedial teacher ingeschakeld, Lineke Heuvelman. Zij heeft een methode ontwikkeld waarbij het voor mensen die slecht lezen toch mogelijk is een VCA-diploma te behalen. Inmiddels hebben vele personen deze methode gevolgd en zij zijn allemaal geslaagd.

Hierdoor hebben mensen die (bijna) hun baan kwijt zijn geraakt, werk gekregen of behouden ! Hier haal ik veel voldoening uit.

Hilda Bolhuis

Navigatie
Volg ons