Ontdek de HOC Keuzecarrousel

HOC Opleiding & Training

 Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 – 17:00 uur.

Veiligheid op de werkvloer begint met: een Heftruckcertificaat

May 3, 2022 | Nieuws | 0 comments

Met nog steeds 150 ernstige ongevallen met heftrucks per jaar is het op zijn minst vreemd dat een heftruckcertificaat officieel niet verplicht is. HOC Opleiding & Training is van mening dat ieder ongeluk met een heftruck – in de meeste gevallen veroorzaakt door menselijke fouten –  er één teveel is. In onze opleidingen en trainingen wordt het eigen verantwoordelijkheidsgevoel gestimuleerd, waarbij het bewust worden van risico’s centraal staat.

Uit onderzoek van het RIVM blijkt dat de logistieke sector een oneervolle vierde plaats inneemt in de top vijf van risicovolle beroepssectoren. Het RIVM stelt dat bij de 150 ernstige ongevallen met heftrucks in Nederland gemiddeld 5 mensen per jaar overlijden, 38 personen er blijvend letsel aan overhouden en zo’n 1700 mensen op de spoedeisende hulp belanden. Bouwvakkers, elektromonteurs en loodgieters vormen de top 3, direct gevolgd door logistiek medewerkers / chauffeurs van interne transportmiddelen, zoals de hef- of reachtruck. Vrachtwagenchauffeurs sluiten het rijtje af.

De meeste bedrijfsongevallen worden veroorzaakt door menselijke fouten. In onze opleidingen en trainingen wordt het eigen verantwoordelijkheidsgevoel gestimuleerd, waarbij het bewust worden van risico’s centraal staat.

Niet vreemd dus dat steeds meer werkgevers medewerkers stimuleren of zelfs verplichten een Heftruckcertificaat te behalen. Of kennis en rijvaardigheid op peil te houden met een Herhalingscursus. Uit de praktijk blijkt dat zo’n herhalingscursus bijzonder zinvol is. Er zijn niet alleen veranderingen op het gebied van veiligheidsvoorschriften, door routine kunnen onveilige handelingen optreden in het rijgedrag van de chauffeur. De kans op bedrijfsongevallen op de werkvloer wordt hiermee aanzienlijk verkleind. Het HOC-Heftruckcertificaat (Code95) kan al in één dag worden behaald.

Navigatie
Volg ons