Sinds 1 september 2017 zijn er nieuwe examens voor de VCA. Personen die moeilijk lezen kunnen net als voorheen een voorleesexamen aanvragen. Wat blijkt: alle vragen worden voorgelezen, maar niet alle antwoorden ! In het proefexamen dat via VCA Infra beschikbaar is wordt bij 7 van de 40 vragen het antwoord niet voorgelezen. Dat is 17,5 %, wat betekent dat slagen een bijna onmogelijke opgave is als je niet of slecht kunt lezen. In Nederland zijn 1.3 miljoen mensen laaggeletterd, er zijn vele vacatures waar je een VCA-diploma voor moet hebben die in ieder geval niet opgevuld kunnen worden door laaggeletterden.
Nadat een medewerker van HOC hiervan op de hoogte werd gebracht door een deelnemer aan het examen, is via het examenbureau een klacht ingediend bij VCA Infa, de beheerder van de VCA-examens. Het volgende antwoord kwam hier op:
Volgens VCA Infra is het zo dat in ieder geval de antwoorden uit een meerkeuzevraag met 3 mogelijke antwoorden wél voorgelezen zouden moeten worden. Maar bij enkele nieuwe vraagvormen (sleepvragen, matrixvragen, pull down vragen) kunnen om technische redenen de antwoorden niet voorgelezen worden. Wel de vraagstelling. VCA Infra kan hierin niets betekenen. Het is een gevolg van het invoeren van de nieuwe vraagvormen in combinatie met het gebruik van Readspeaker. Gelukkig is het aantal vragen met die nieuwe vraagvormen beperkt in een B-VCA examen.
Het is een duidelijk antwoord, maar niet bevredigend.
Een veel gehoord argument is dat werknemers van een VCA-gecertificeerd bedrijf een redelijke leesvaardigheid moeten hebben. Maar wat als je ingehuurd wordt door een VCA-gecertificeerd bedrijf als schoonmaker, opruimer o.i.d. ? De kennis van het VCA is er doorgaans wel. Laaggeletterden onthouden vaak goed wat er is gezegd, omdat ze het niet na kunnen lezen. Bij HOC is de ervaring met laaggeletterden dat ze de stof vaak goed beheersen, maar de manier van vragen niet begrijpen.
Vanuit de overheid wordt er veel aandacht besteed aan laaggeletterdheid.