Ontdek de HOC Keuzecarrousel

HOC Opleiding & Training

 Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 – 17:00 uur.

Onderzoek naar fraude met veiligheidscertificaten

Sep 13, 2018 | Nieuws | 0 comments

De Inspectie SZW maakte op 12 september 2018 bekend dat de recherche  op 11 september een bedrijf en een woning in Rotterdam strafrechtelijk heeft doorzocht en daar de administratie in beslag heeft genomen. De verdachtmaking is fraude met vorkheftruckcertificaten, certificaten voor de steigerbouw en VCA-certificaten. Het strafrechtelijk onderzoek door de Inspectie SZW gebeurt in opdracht van het Functioneel Parket.

Het bedrijf en haar eigenaar wordt ervan verdacht valse certificaten te maken. Het vermoeden is dat deze valse certificaten tegen betaling worden verstrekt aan personen die hiervoor geen examen hoeven af te leggen. Na afronding van het strafrechtelijk onderzoek beslist de officier van justitie bij het Functioneel Parket of de verdachten verder worden vervolgd.

Valse certificaten kunnen leiden tot gevaarlijke situaties op de werkvloer. Wanneer personen een valselijk opgemaakt certificaat kopen en waarschijnlijk ook geen cursus hiervoor hebben gevolgd, komt de veiligheid op hun werkomgeving in gevaar. De certificaten zijn juist bedoeld om de veiligheid op de werkplek en het veilig werken te waarborgen. Bijvoorbeeld in de steigerbouw is certificering van groot belang. Het goed en veilig neerzetten van een steiger bij bouwwerken is gespecialiseerd werk. Het kan levens redden. In Nederland zijn er een handvol opleidingsscholen en enkele bureaus die examens afnemen. Sinds 2017 is er zelfs een verplichte registratie van steigerbouwers die een certificaat hebben.

Bron: Inspectie SZW