Ontdek de HOC Keuzecarrousel

HOC Opleiding & Training

 Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 – 17:00 uur.

Blog: heftruckcertificaat, heftruckrijbewijs of heftruckdiploma ?

Feb 14, 2020 | Nieuws | 0 comments

Ontdek de HOC Keuzecarrousel

Logo HOC

 Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 - 17:00 uur.

[yoast-breadcrumb]

Blog: heftruckcertificaat, heftruckrijbewijs of heftruckdiploma ?

by | Feb 14, 2020 | Nieuws

Ik heb een heftruckdiploma !

Regelmatig krijg ik mensen aan de telefoon die vol trots vertellen dat ze een heftruckdiploma hebben. Zonder deze mensen te willen teleurstellen, moet ik toch zeggen dat het niets uitmaakt of je een certificaat, rijbewijs of diploma hebt.

Iedere opleider van heftruckchauffeurs kan zelf een naam geven aan het bewijs dat afgegeven wordt na het volgen van een training. Ook de inhoud van de training wordt bepaald door de opleider, de overheid heeft hier geen regels voor opgesteld.

De Inspectie SZW, voorheen Arbeidsinspectie, is ook niet geïnteresseerd in certificaten, maar in de inhoud van de opleiding. Heftruckchauffeurs dienen een gedegen opleiding te hebben gevolgd.

Ook nu weer wil ik toch een bewijs van de Inspectie SZW dat zij daar nog steeds zo over denkt. Gisteren heb ik een mailtje gestuurd met de vraag wat het verschil is tussen een heftruckdiploma en een heftruckcertificaat. Het volgende antwoord werd hierop gegeven:

In de Arbeidsomstandighedenregelgeving i.c. artikel 7.17C Arbobesluit is bepaald dat een bestuurder van een heftruck over specifieke deskundigheid moet beschikken. Dit betekent dat zij met de bediening en de aard van het werktuig vertrouwd moeten zijn. De werkgever dient dat te beoordelen. Daarbij is niet direct de wettelijke verplichting van een certificaat opgelegd. Maar met een certificaat dat na een speciale opleiding is afgegeven door een door de branche erkende opleidingsinstituut kan in het algemeen aangetoond worden dat een persoon over specifieke deskundigheid beschikt.

Op de site zelfinspectie.nl van de Inspectie SZW staat het volgende:

Medewerkers moeten opgeleid en getraind zijn om hun werk op een veilige manier te doen. Bied zo nodig een passende opleiding of training aan. Vorkheftruckchauffeurs kunnen zowel intern als extern een opleiding volgen. Bij beide vormen geldt dat zij dienen te beschikken over een schriftelijk bewijs.

Het gaat niet om een certificaat, rijbewijs of diploma, maar de inhoud van de opleiding is belangrijk !

Navigatie
Volg ons