Ontdek de HOC Keuzecarrousel

HOC Opleiding & Training

 Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 – 17:00 uur.

Welke VCA-cursus moet ik volgen ?

Mar 20, 2023 | Nieuws | 0 comments

Als je in Nederland werkzaam bent in sectoren als bouw, industrie, petrochemie en elektrotechniek, is het vaak verplicht om in het bezit te zijn van een VCA-certificaat. Dit certificaat toont aan dat je basiskennis hebt van veiligheid, gezondheid en milieu tijdens het werk en dat je weet hoe je veiligheidsrisico’s kunt verminderen.

Er zijn verschillende soorten VCA-cursussen, namelijk:

  1. Basisveiligheid VCA (B-VCA): Dit is de meest voorkomende cursus en is gericht op medewerkers die werkzaam zijn in uitvoerende functies.
  2. VOL-VCA: Deze cursus is gericht op operationeel leidinggevenden die verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de werkvloer.
  3. VIL-VCU: Deze cursus is gericht op intercedenten en leidinggevenden bij uitzendbureaus die werknemers uitzenden naar VCA-gecertificeerde bedrijven.

Het type cursus dat je moet volgen, hangt af van je functie en verantwoordelijkheden. Als je bijvoorbeeld in een uitvoerende functie werkt, moet je de Basisveiligheid VCA (B-VCA) volgen. Als je echter leiding geeft aan werknemers, is de VOL-VCA geschikter voor jou.

Het is altijd verstandig om bij je werkgever na te vragen welke VCA-cursus het meest geschikt is voor jouw functie en verantwoordelijkheden.

Navigatie
Volg ons