Ontdek de HOC Keuzecarrousel

HOC Opleiding & Training

 Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 - 17:00 uur.

[yoast-breadcrumb]

Aantal arbeidsongevallen per jaar stijgt

by | Feb 27, 2019 | Nieuws

Uit cijfers van de Inspectie SZW blijkt dat werknemers steeds vaker betrokken raken bij ernstige ongevallen op het werk. Zo zijn het aantal meldingen van een arbeidsongeval met vier procent gestegen, van 4212 in 2017 naar 4368 in 2018. Bij 70 arbeidsongevallen vielen vorig jaar 71 dodelijke slachtoffers, wat een stijging betekent van de 54 dodelijke slachtoffers die vielen bij ongevallen in 2017. In de sectoren bouw, vervoer, en opslag, handelen industrie vonden de meeste van deze fatale ongelukken plaats.

Inspecteur-generaal Marc Kuipers geeft aan dat het in ons aller belang is dat wie ’s ochtends gezond naar zijn werk gaat, ’s avonds ook weer veilig en gezond thuiskomt. Dat dit niet vanzelfsprekend blijkt te zijn is een triest bericht. Dat er meer onveilige situaties en meer ongelukken plaatsvinden is volgens Kuipers een gevolg van een economie waarin er steeds sneller en efficiënter moet worden gewerkt. Hij roept bedrijven dan ook op meer werk te maken van veiligheidsprocedures, veilige arbeidsmiddelen en een cultuur van gezond en veilig werken. Het zou voor alle bedrijven van het grootste belang moeten zijn dat veiligheid en gezondheid bij het werk staat of valt met de cultuur in het bedrijf, aldus Kuipers.

Bij kleine bedrijven met minder dan 10 werknemers komen ongelukken tijdens het werk relatief meer voor dan bij middelgrote en grote bedrijven. Waar er bij kleine bedrijven per honderdduizend werknemers 67 betrokken zijn bij een ongeval, zijn dat er bij middelgrote en grote bedrijven respectievelijk 46 en 11 personen. De groepen die het vaakst betrokken zijn bij arbeidsongevallen zijn jongeren tussen de 15 en 24 jaar en ouderen, waarbij het vallen van hoogte, ‘gegrepen’ worden door bewegende delen van een machine, geraakt worden door vallende objecten en aanrijdingen de meest voorkomende ongelukken zijn.

De Inspectie SZW bekijkt bij het onderzoek naar de toedracht van ernstige arbeidsongevallen of er regels overtreden zijn en hoe een ongeval kan worden voorkomen. Aangezien deze onderzoeken nauwgezet en daarmee tijdrovend zijn, breidt de SZW momenteel het aantal medewerkers uit om gaandeweg de balans tussen ongevalsonderzoek en proactieve inspecties te herstellen. Daarnaast is de Inspectie SZW ook aan het bekijken of er een mogelijkheid is dat bedrijven na een ongeval zelf met een verbeterplan komen waarin goede preventieve maatregelen staan. Daarbij is het van belang dat het gedrag en de cultuur in deze organisaties zodanig is dat er veel aandacht is voor het voorkomen van ongevallen en voor gezond en veilig werken.

Navigatie
Volg ons