Ontdek de HOC Keuzecarrousel

HOC Opleiding & Training

 Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 – 17:00 uur.

Wettelijke opleidingsverplichting rigger voorkomt ongelukken

Jun 7, 2017 | Nieuws | 0 comments

Transport Logistiek Veiligheid

Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 - 17:00 uur.

tractoren
[yoast-breadcrumb]
FNV Bouwen & Wonen wil dat er zo snel mogelijk een wettelijk verplichte opleiding komt voor de zogenoemde hijsbegeleider. Dit is degene die onder de torenkraan staat, de last bevestigt en de kraanmachinist aanwijzingen geeft bij het hijsen. Hans Crombeen, bestuurder FNV Bouwen & Wonen, deed een oproep aan werkgeversorganisatie Bouwend Nederland om hierin samen op te trekken richting de overheid en er vol de schouders onder te zetten.

Een dodelijk ongeval met vallende steigerdelen, vorig jaar in Den Haag, was het gevolg van onkundige bevestiging van de last door een niet-geschoolde werknemer. Dit bleek onlangs uit een rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid. Uit een groot onderzoek onder kraanmachinisten, gehouden door de FNV en Vakvereniging Het Zwarte Corps, bleek eerder al dat het aanslaan van de last regelmatig fout gaat. Bij ruim 40% van de respondenten was in de voorgaande zes maanden een- tot tweemaal een last losgekomen als gevolg van onjuiste bevestiging.

Te vrijblijvend

Crombeen: ‘De cao-bepalingen hierover zijn veel te vrijblijvend. Ze kunnen op een bouwplaats de eerste de beste ongeschoolde kracht onder de kraan zetten. Letterlijk levensgevaarlijk. Dit moet op het hoogst mogelijke niveau geregeld worden. Om nog meer ongelukken te voorkomen, moet er met spoed een verplichtstelling komen voor een gedegen opleiding voor de hijsbegeleider, zoals die al wel geldt voor de kraanmachinist. Dat is niet heel moeilijk of kostbaar. En het voorkomt enorm veel gevaar en leed.’

Crombeen gaat uit van de goede wil van alle betrokken partijen, ‘maar we moeten nu wel concrete maatregelen nemen. We komen er niet met alleen maar goeie intenties en het eindeloos afwegen van verschillende opties.

Bron: FNV

Navigatie
Volg ons