Ontdek de HOC Keuzecarrousel

HOC Opleiding & Training

 Handelsweg 26-28 9482 WE Tynaarlo

Openingstijden: 07:30 – 17:00 uur.

Fikse boetes voor rijden zonder Code95

Nov 3, 2022 | Nieuws | 0 comments

Rijden zonder geldig C-Rijbewijs, Code 95, Bestuurderskaart en tachograaffraude kunnen een fikse boete opleveren voor zowel werknemer als werkgever. Zo werd afgelopen maand in het Zeeuwse Nieuwdorp nog een vrachtwagenchauffeur betrapt die een bestuurderskaart van iemand anders gebruikte. Deze overtreding komt zijn werkgever op een boete te staan van 4.400 euro. De chauffeur zelf kreeg een boete van 1.500 euro, evenals de persoon wiens bestuurderskaart onrechtmatig werd gebruikt.

Wanneer dergelijke strafbare feiten vaker bij een bedrijf worden vastgesteld, kan het boetebedrag flink oplopen. Zo ontving een transportbedrijf een fikse boete op de mat voor het 21 dagen laten rijden van een chauffeur zonder bestuurderskaart. Goed voor een boetebedrag van maar liefst 21 keer 4400 euro (met een maximum van 22.500 euro).

Code 95

Chauffeurs die betrapt worden op rijden zonder Code 95 mogen hun vrachtwagen of bus meteen langs de kant laten staan en een boete van 850 euro aftikken. Daar komt nog bij dat chauffeurs en bedrijven onverzekerd zijn wanneer er zonder Code 95 wordt gereden.

Bij ongevallen zal men dus zelf de schade moeten vergoeden.

Rij- en Rusttijden

Ook de handhaving van rij- en rusttijden en tachograaffraude in het wegvervoer is sinds 2021 flink verscherpt. Bij wegcontroles leidde tot nu toe alleen ‘een heterdaad’ tot beboeting, maar voortaan kan tachograafdata aanleiding zijn voor het alsnog ontvangen van een prent én het risico dat de bestuurderskaart wordt ingenomen.

Veilig en verantwoord op weg met HOC

Ga veilig en verantwoord op weg met het ruime aanbod Code 95 opleidingen van HOC.

Van Digitale Tachograaf en EHBO voor Chauffeurs tot Veilig Lading zekeren. Bij HOC kiest u voor kwalitatief goede opleidingen die u direct kunt toepassen bij uw werkzaamheden!

Wij zijn erkend opleider Transport & Logistiek, CBR-CCV, SOG, IPAF, VCA Infra en STL Werkt.

Navigatie
Volg ons